Stena RoRo har byggt världens största civila sjukhusfartyg – nu besöker Global Mercy Rotterdam

Den 28 februari - 14 mars befinner sig världens största civila sjukhusfartyg, Global Mercy i Rotterdam. En betydelsefull händelse för Stena RoRo som, på uppdrag av välgörenhetsorganisationen Mercy Ships, har varit projektledare för fartygets byggnation sedan 2013. Under veckorna i Rotterdam öppnas det nybyggda fartyget för besökare. Privatpersoner, organisationer, samarbetspartners, donatorer, volontärer och media välkomnas samtidigt som fartyget slutgiltigt rustas för sitt viktiga uppdrag i västra Afrika.

28 februari till 14 mars kommer världens största civila sjukhusfartyg, nybyggda Global Mercy, att firas och visas upp i Rotterdams hamn. Stena RoRo har ansvarat för design, kontrakt och genomförande av den mycket speciella fartygsbyggnationen.

Sjukhusverksamheten som ska bedrivas ombord medför särskilda krav som har påverkat allt från skrovets utformning och layout till ventilation och andra tekniska lösningar. Fartyget rymmer operations- och sjukhussalar, laboratorium, ögonklinik, tandvårdsklinik, utbildningsfaciliteter och allt som behövs för både inneliggande patienter och de som arbetar ombord, inklusive skolor och förskolor för besättningens barn. Global Mercy är klassat för passagerartrafik och har, när hon ligger i hamn, plats för 950 personer inklusive besättning om 641 personer.

Anpassat befintligt koncept
Stena RoRo är specialister på att skräddarsy fartyg för särskilda behov.

”När vi fick uppdraget att bygga Global Mercy utgick vi från ett befintligt koncept för passagerar- och fraktfartyg för långa internationella resor i RoPax-klassen. Det anpassade vi till ett rent passagerarfartyg med sjukhus- och utbildningsverksamhet. Bildäck har ersatts av operations- och sjukhussalar”, berättar Per Westling, vd för Stena RoRo.

För att möta de speciella utmaningarna skapade Stena RoRo ett globalt projekt med underleverantörer från hela världen. Byggnationen genomfördes på varvet Tianjin Xingang i norra Kina där Stena RoRo har haft ett eget internationellt team på plats för övervakning av byggprocessen.

”Det var första gången som varvet byggde den här typen av fartyg och vi ville övervaka processen noggrant. Vi är mycket nöjda med samarbetet och varvets leverans.”

Fördubblad kapacitet att hjälpa
Global Mercy har byggts på uppdrag av välgörenhetsorganisationen Mercy Ships som via sjukhusfartyg ger gratis sjukvård och uppbyggnad av lokal sjukvårdskapacitet till världens mest utsatta människor. Fartygen bemannas av volontärer från fler än 60 länder. Global Mercy är det första av organisationens fartyg som har designats och byggts specifikt för verksamhetens behov. Tidigare fartyg har byggts om till sjukhusfartyg.

Med Global Mercy mer än fördubblar organisationen sin kapacitet att hjälpa. Det nya fartyget ska tjänstgöra parallellt med Africa Mercy som använts sedan 2007. Med båda fartygen i drift räknar Mercy Ships med att varje år genomföra fler än 5 000 operationer, hantera fler än 28 000 tandvårdsfall och utbilda fler än 2 800 lokala sjukvårdsanställda.

”Det är stort att se det här projektet avslutas efter så många års engagemang från vår sida. Vi är mycket stolta både över att leverera ett så speciellt fartyg och över att därigenom vara en del av Mercy Ships fantastiska arbete”, säger Per Westling.

Firande och aktiviteter i Rotterdam
I Rotterdam görs de sista kompletteringarna inför Global Mercys avfärd mot Dakar i Senegal. Samtidigt firas fartyget och öppnas för besökare. Guidade turer ombord ges både på plats och virtuellt ( https://globalmercy.org ) . Mercy Ships hoppas att allmänhet, donatorer och potentiella volontärer ska passa på att se fartyget och få en tydligare bild av livet ombord för både patienter och volontärer. Media bjuds in särskilt och erbjuds möjlighet att träffa volontärer och flera av projektets nyckelpersoner, däribland Stena RoRos vd Per Westling och Mercy Ships Sverigechef Stefan Sonesson.

Global Mercy i Rotterdam
28 februari – 14 mars: öppet för besökare, anmälan och mer information här:

https://globalmercy.org/events/come-on-board-press/

1-2 mars: Scandinavian Days ombord, Per Westling medverkar
7 mars: Maritime Day ombord, Per Westling medverkar
15 mars: Avfärd från Rotterdam

Ett globalt projekt under svensk ledning
Projektet inleddes redan 2013. Svenska Stena RoRo har ansvarat för design, kontrakt och genomförande av det unika och globala projektet. Franska Barry Rogliano Salles, BRS, har agerat mäklare, detaljdesign är gjord av finska Deltamarin och byggnationen har genomförts på varvet Tianjin Xingang i Kina. Global Mercy är klassificerat av Lloyd´s Register i Storbritannien, seglar under maltesisk flagg och kommer att tjänstgöra i Afrika.

Ett urval leverantörer i projektet:
ABB Azipod® – Framdrivningssystem och generatorer
Alfa Laval – Kylare
Berg Propulsion – Bogpropeller
Consilium – Säkerhetssystem - brandalarmsystem
Evac – Avfallshantering
MacGregor – Skrovdörrar och landgångar
Scan Marine –  Övervakning och inspektion av inredning
Selektope – Bottenmålning
Wärtsilä – Generatormotorer

Fakta Global Mercy
Längd: 174 meter
Bredd: 28,6 meter
Djup: 6,15 meter
Bruttoton: 37 000 ton
Dödvikt: 5 448 ton
Totalyta interiör: 30 000 kvadratmeter

Följ byggnationen av Global Mercy här:  https://vimeo.com/681340439/61d56b6af2

För mer information, vänligen kontakta
Per Westling, VD Stena RoRo AB
Tel: +46 31 855154; +46 704 85 51 54
E-post: per.westling@stena.com

Sedan 1977leder Stena RoRo utvecklingen av nya marina RoRo-, last- och passagerarkoncept. Våra produkter består av specialbyggda, såväl som standardiserade RoRo och RoPax fartyg. Bolaget hyr ut ett femtontal fartyg till operatörer världen över, både andra Stenabolag och tredje part. Stena RoRo specialiserar sig framför allt på att använda sin tekniska kompetens till design och produktion av nya fartyg och konvertering av existerande fartyg för att kunna leverera skräddarsydda transportlösningar till sina kunder. Det kallar vi “Stenability”. Sedan 2013 har Stena RoRo ansvarat för design och färdigställande av Mercy Ships nya sjukhusfartyg Global Mercy - världens största civila sjukhusfartyg och som levererades våren 2021 från varvet i Kina.
www.stenaroro.com

Om Mercy Ships

Mercy Ships ger, via sina sjukhusfartyg, gratis högklassig sjukvård, uppbyggnad av sjukvårdskapacitet och hållbar utveckling till dem med minst resurser. Mercy Ships grundades av Don och Deyon Stephens 1978 och har sedan dess arbetat i fler än 55 utvecklingsländer, bidragit med vård och utveckling till ett värde av över 17 miljarder kronor och behandlat fler än 2,8 miljoner människor. Besättningen på fartygen utgörs av cirka 1 200 volontärer per år från fler än 60 länder. De är kirurger, tandläkare, sjuksköterskor, vårdutbildare, lärare, kockar, sjömän, ingenjörer och jordbruksexperter som ger av sin tid och kompetens. Med kontor i 16 länder och ett afrikanskt center strävar Mercy Ships efter att göra skillnad för individer och bistå nationer.   

www.mercyships.org