Stena RoRo har lagt order på nybyggnation av E-Flexer-fartyg nummer elva och tolv

Stena RoRo har beställt två nya fartyg på det kinesiska varvet CMI Jinling (Weihai). Detta är de elfte och tolfte Stena E-Flexer-fartygen i RoPax-klassen utvecklad av Stena RoRo och leverans kommer att ske under 2024 och 2025. Samtidigt har långa charteravtal tecknats med det franska färjerederiet Brittany Ferries. Fartygen ska gå mellan Portsmouth i Storbritannien och Quistreham (Caen) respektive St. Malo  i Frankrike, två av Brittany Ferries huvudlinjer.


NB 275 = Nybyggnation nr 11 i Stenas E-Flexer-serien. För leverans till Brittany Ferries år 2024.


NB 278 = Nybyggnation nr 12 i Stenas E-Flexer-serien. För leverans till Brittany Ferries år 2025.

De två fartygen kommer tillsammans med ytterligare tre tidigare beställda fartyg i E-Flexer-serien att förnya och modernisera  Brittany Ferries nuvarande flotta av frakt- och passagerarfartyg.  Den första färjan Galicia levererades hösten 2020, för den andra blir det leverans november 2021 och för den tredje under år 2023. De två nya färjorna har en kapacitet på 2 377 respektive 2 517 längdmeter och tar båda upp till 1 400 personer ombord.

De fyra senast beställda färjorna är utrustade med LNG-drift, vilket innebär framtida möjligheter att operera på både LNG, Bio-gas eller andra nya bränslen som exempelvis ammoniak. De fartygen som nu beställs kommer i tillägg även att förses med ett stort så kallat ”battery-hybrid”-paket för en energianvändning på 10 MWh för framdrivning och manövrering i hamn. De förses även med en landanslutning med en effekt på 8 MW för laddning av batterierna, vilket möjliggör en miljövänlig vistelse i hamn.  Med den installerade batterikapaciteten kan fartygen operera i farter upp till 17,5 knop enbart på batterier.

”Det avancerade och framtidssäkrade systemet för framdrivning, som utvecklats för dessa fartyg innebär att de kan drivas med hjälp av flera olika bränsleslag. Därmed är de väl förberedda för de nya bränslen som vi inte sett kommersiellt tillgängliga på marknaden ännu, men som kommer behöva utvecklas och användas i framtiden,” kommenterar Per Westling, VD Stena RoRo AB.

“Vi är nöjda med att bekräfta våra två nya order på E-Flexer-fartyg, vilka båda har visat sig vara möjliga att anpassa inte bara till våra specifika kund- och marknadsrelaterade önskemål utan också gjort det möjligt för oss att ta ett rejält steg framåt vad gäller vårt åtagande inom hållbarhet, något som är representativt för Brittany Ferries,” säger Christophe Mathieu, CEO Brittany Ferries.

Bakgrundsfakta Stena E-Flexer
Stenas E-Flexer serie bygger på ett grundkoncept men är flexibelt och anpassas till kundens behov både kommersiellt och tekniskt. Konceptet kombinerar frakt och passagerare och är i grundutförande väsentligt större än dagens standardfärjor av RoPax-typ. Stena E-Flexer-serien ligger i framkant vad gäller hållbarhet och sätter en ny standard avseende utsläpp, kostnads- och energieffektivitet, liksom prestanda.

Fakta E-Flexer nr 11
Längd: 194,7 m
Djupgående: 6,5 m
Bredd: 27,8 m
Kapacitet: 2 377 längdmeter  varav 176 längdmeter är avsedda för personbilar, 1 400 personer ombord.

Fakta E-Flexer nr 12
Längd: 194,7 m
Djupgående: 6,5 m
Bredd: 27,8 m
Kapacitet: 2 517 längdmeter varav 1388 längdmeter är avsedda för personbilar, 1 400 personer ombord.

Specifikation av Stena E-Flexer-order på  CMI Jinling (Weihai), Kina:

 1. Stena Line (i trafik mellan Holyhead och Dublin i början av 2020)
 2. Stena Line (i trafik mellan Belfast och Liverpool under 2020)
 3. Brittany Ferries (långt charteravtal för trafik mellan Storbritannien och  Spanien)
 4. Stena Line (i trafik mellan Belfast och Liverpool under 2021)
 5. DFDS (långt charteravtal för trafik mellan Dover och Calais, leverans 2021)
 6. Brittany Ferries med LNG-drift (långt charteravtal, leverans november 2021)
 7. Stena Line (förlängd version, leverans 2022)
 8. Stena Line (förlängd version, leverans 2022)
 9. Brittany Ferries med LNG-drift (långt charteravtal, leverans 2023)
 10. Marine Atlantic med LNG-drift (långt charteravtal, leverans 2024)
 11. Brittany Ferries med LNG-drift (långt charteravtal, leverans 2024)
 12. Brittany Ferries med LNG-drift (långt charteravtal, leverans 2025)

För mer information, v.v. kontakta
Per Westling
VD Stena RoRo AB

Tel: +46 31 85 51 54, +46 704 85 51 54 
E-post: per.westling@stena.com


Sedan 1977 leder Stena RoRo utvecklingen av nya marina RoRo-, last- och passagerarkoncept. Våra produkter består av specialbyggda, såväl som standardiserade RoRo och RoPax fartyg. Bolaget hyr ut ett femtontal fartyg till operatörer världen över, både andra Stenabolag och tredje part. Stena RoRo specialiserar sig framför allt på att använda sin tekniska kompetens till design och produktion av nya fartyg och konvertering av existerande fartyg för att kunna leverera skräddarsydda transportlösningar till sina kunder. Det kallar vi “Stenability”. Sedan 2013 ansvarar vi för design och färdigställande av Mercy Ships nya sjukhusfartyg Global Mercy - världens största civila sjukhusfartyg.
www.stenaroro.com


Brittany Ferries är ett franskt färjerederi och researrangör med säte i Roscoff, Frankrike. Företaget grundades av ett jordbrukskooperativ i Breton i syfte att exportera grönsaker till Storbritannien. Den första färjeturen gick från Roscoff till Plymoth den 2 januari 1972, dagen efter att Storbritannien gått med i EEG - Europeiska ekonomiska gemenskapen, föregångare till EU. Lasten bestod av kronärtskockor och blomkål. Företaget expanderade snabbt med flera fartyg och rutter då det stod klart att den största marknaden utgjordes av brittiska turister som ville utforska Bretagne och senare också Normandie. Idag trafikerar Brittany Ferries 14 rutter som förbinder Frankrike, Storbritannien, Spanien och Irland. Ett normalt år, utan Covid, omsätter företaget 450 miljoner Euro och fraktar cirka 2,5 miljoner passagerare och 205 000 godsenheter. Företaget ägs fortfarande till stor del av franska jordbrukare, med stöd av regionerna Bretagne och Normandie, och är stolt över att vara den största arbetsgivaren för sjömän i Frankrike. www.brittanyferries.com