Stena RoRo har levererat nattfärjan A Nepita efter rekordsnabb ombyggnation

På knappt tre månader har Stena RoRo förvandlat tidigare dagfärjan Stena Superfast X till nattfärja, som under namnet A Nepita ska trafikera Marseille – Korsica – Nordafrika. Hon har fräschats upp, målats om, fått anpassad inredning, många fler hytter och utrustats med scrubbers av hybridtyp. Ny kund är franska rederiet Corsica Linea.

Ombyggnationen, som genomförts i Pireus i Grekland, innebar att antalet passagerarhytter ombord ökade från 45 till 176, varav 94 är nybyggda och 33 tidigare besättningshytter som konverterats till passagerarhytter. Fartyget har också utrustats med scrubbers av hybridtyp, ett avgasrenings-system som minskar utsläppen av svavel i luften. A Nepita ska operera både på rederiets inrikeslinjer och mellan Frankrike och Nordafrika. 

”Ombyggnationen har gått supersnabbt och vi är väldigt nöjda med resultatet. Medelhavet är affärsmässigt ett känt område för oss men i det här fallet rör det sig om en ny kund och det är ju extra roligt. Den här uppgiften – att ta kundens önskemål, omsätta dem i handling och dessutom agera snabbt – det är vad vi är bäst på”, kommenterar Niklas Andersson, General Manager Operation hos Stena RoRo.

”Processen har gått extremt fort och samarbetet med berörda leverantörer har fungerat mycket väl.  Trots stora svårigheter relaterade till rådande Covid-19 pandemi , med bland annat varvsarbetare och underleverantörer som tvingats sitta i karantän, har vi lyckats hålla tidplanen,” berättar Claes Tisell, Site Manager för Stena RoRo och på plats på varvet i Grekland. 

Platsen där ombyggnationen ägde rum är inget traditionellt varv. Fartyget ”parkeras” på en plats vid kajen och upptar därmed en bit land dit underleverantörer har tillträde. Hela arbetet koordineras av en lokal firma. En flytdocka används vid behov. 

”Detta är ett känt och uppskattat koncept i Medelhavet och inte minst i Pireaus, som innebär stor frihet i planering och genomförande”, fortsätter Claes Tisell.

Färjan, byggd år 2002, hette tidigare Stena Superfast X och har bland annat trafikerat linjen Dublin – Holyhead i Stena Lines regi.

Fakta A Nepita
Längd: 203 meter
Djup: 6,60 meter 
Bredd: 25,70 meter
Kapacitet: 1930 längdmeter + 411 bilar, 1 200 passagerare, 176 hytter 

Foton:
1. A Nepita efter ombyggnation

2. Scrubber
3. Passagerarhytt
4. Stena Superfast X
5. A Nepita

För mer information, v.v. kontakta
Per Westling, VD Stena RoRo AB

Tel: +46 31 855154
E-post: per.westling@stena.com

Sedan 1977 leder Stena RoRo utvecklingen av nya marina RoRo-, last- och passagerarkoncept. Våra produkter består av specialbyggda, såväl som standardiserade RoRo och RoPax fartyg. Bolaget hyr ut ett femtontal fartyg till operatörer världen över, både andra Stenabolag och tredje part. Stena RoRo specialiserar sig framför allt på att använda sin tekniska kompetens till design och konvertering av existerande fartyg för att kunna leverera skräddarsydda transportlösningar till sina kunder. Det kallar vi “Stenability”. www.stenaroro.com

Om Corsica Linea
Corsica Linea är ett franskt, medelstort rederi med en flotta omfattande 7-8 fartyg. Bolaget sattes upp i samband med att det statliga och problemfyllda SNCM avvecklades 2016.  Trafik bedrivs mellan Marseille, Korsika och Nordafrika. www.corsicalinea.com