Stena RoRo har levererat världens största civila sjukhusfartyg, Global Mercy™ till Mercy Ships

Efter en ceremoni på varvet i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global Mercy, levererats till välgörenhetsorganisationen Mercy Ships. Stena RoRo har arbetat med det globala projektet sedan 2013. Nu går jungfrufärden till Europa där Global Mercy utrustas ytterligare innan hon fortsätter till Senegal för sin första insats i Mercy Ships viktiga arbete med att ge livsavgörande sjukvård till världens fattigaste.


Global Mercy har under projektledning av Stena RoRo byggts på varvet Tianjin Xingang i norra Kina. Där firades leveransen av fartyget i närvaro av representanter för såväl Stena RoRo, som Mercy Ships och varvet samt flera samarbetspartners med en ceremoni som enligt traditionen ska skänka fartyget och dess besättning lycka på de sju haven.

”Vi är mycket stolta över att ta leverans av det här speciella fartyget. Verksamheten som ska utföras ombord har ställt speciella och stora krav på fartygsbyggnationen. För varvet var det första gången man byggde den här typen av fartyg – en utmaning som de klarat mycket bra. För Mercy Ships betyder leveransen att deras kapacitet att hjälpa mer än fördubblas, och hos Stena RoRo är vi glada att genom Global Mercy få vara en del i deras fantastiska arbete”, säger Per Westling, vd för Stena RoRo.


Resan till Senegal har börjat
Kapten ombord är Taylor Perez. Tillsammans med en besättning som rekryterats av Stenabolaget Northern Marine Manning Services och flugits till Kina seglar han nu Global Mercy på hennes jungfruresa till Belgien där hon under några månader bland annat ska bemannas med volontärer och få den sista medicinska utrustningen installerad. Sedan går hon till Rotterdam för att visas upp för sponsorer, framtida volontärer, media och andra intresserade. Därefter är Global Mercy redo att segla mot västra Afrika för tjänstgöring på plats i Dakar, Senegal.


Mercy Ships gör stor skillnad för många människor
Mercy Ships levererar gratis sjuk- och tandvård till världens fattigaste. Global Mercy har bland annat sex operationssalar, vårdplatser för 200 personer, laboratorium och ögonklinik. Fartyget är det första som från grunden har designats och byggts specifikt för verksamhetens behov. Tidigare fartyg har varit gjorda för annan verksamhet och byggts om till sjukhusfartyg. Mercy Ships, vars arbete bygger på insatser av volontärer från hela världen, bidrar också till uppbyggnad av den lokala kompetensen och infrastrukturen för vård genom att utbilda lokal sjukvårdspersonal i värdlandet. Därför är Global Mercy dessutom utrustad med förstklassiga utbildningslokaler.

Ett globalt projekt under svensk ledning
Projektet inleddes redan 2013. Svenska Stena RoRo har ansvarat för design, kontrakt och genomförande av det unika och globala projektet. Franska Barry Rogliano Salles, BRS, har agerat mäklare, detaljdesign är gjord av finska Deltamarin och byggnationen har genomförts på varvet Tianjin Xingang i Kina. Global Mercy är klassificerat av Lloyd´s Register i Storbritannien, seglar under maltesisk flagg och kommer att tjänstgöra i Afrika.

Länkar:

Länk till ceremonin 2021-06-24: https://bit.ly/2UKz7X0

Floating society: https://vimeo.com/568464958
True Spirit: https://vimeo.com/568465110

Ett urval leverantörer i projektet: 
ABB – Framdrivningssystem och generatorer
Alfa Laval – Kylare
Berg Propulsion – Bogpropeller
Consilium Säkerhetssystem - brandalarmsystem
Evac – Avfallshantering
MacGregor – Skrovdörrar och landgångar
Scan Marine –  Övervakning och inspektion av inredning
Selektope – Bottenmålning
Wärtsilä – Generatormotorer

Fartyget är klassat för passagerartrafik och har, när det ligger i hamn, plats för 950 personer inklusive besättning om 641 personer.


Fakta Global Mercy:
Längd: 174 meter
Bredd: 28, 6 meter
Djup: 6,15 meter
Bruttoton: 37 000 ton
Dödvikt: 5 448 ton
Totalyta interiör: 30 000 kvadratmeter


Bilder:

  1. Gruppbild från ceremoni på varvet Tianjin Xingang 2021-06-24
  2. Jim Paterson, Mercy Ships och Wang Xiaohai, ordförande på XGSIC varvet
  3. Global Mercy förberedd för ceremonin
  4. Global Mercy under provtur till sjöss

För mer information, vänligen kontakta

Per Westling, VD Stena RoRo AB
Tel: +46 31 855154; +46 704 85 51 54
E-post: per.westling@stena.com

Sedan 1977leder Stena RoRo utvecklingen av nya marina RoRo-, last- och passagerarkoncept. Våra produkter består av specialbyggda, såväl som standardiserade RoRo och RoPax fartyg. Bolaget hyr ut ett femtontal fartyg till operatörer världen över, både andra Stenabolag och tredje part. Stena RoRo specialiserar sig framför allt på att använda sin tekniska kompetens till design och produktion av nya fartyg och konvertering av existerande fartyg för att kunna leverera skräddarsydda transportlösningar till sina kunder. Det kallar vi “Stenability”. Sedan 2013 ansvarar vi för design och färdigställande av Mercy Ships nya sjukhusfartyg Global Mercy - världens största civila sjukhusfartyg.
www.stenaroro.com


Om Mercy Ships
Mercy Ships ger, via sina sjukhusfartyg, gratis högklassig sjukvård, uppbyggnad av sjukvårdskapacitet och hållbar utveckling till dem med minst resurser. Mercy Ships grundades av Don och Deyon Stephens 1978 och har sedan dess arbetat i fler än 55 utvecklingsländer, bidragit med vård och utveckling till ett värde av över 17 miljarder kronor och behandlat fler än 2,8 miljoner människor. Besättningen på fartygen utgörs av cirka 1 200 volontärer per år från fler än 60 länder. De är kirurger, tandläkare, sjuksköterskor, vårdutbildare, lärare, kockar, sjömän, ingenjörer och jordbruksexperter som ger av sin tid och kompetens. Med kontor i 16 länder och ett afrikanskt center strävar Mercy Ships efter att göra skillnad för individer och bistå nationer.  www.mercyships.se 

e