Stena RoRo’s E-Flexer Côte d’Opale har levererats till DFDS

Sex veckor före planerad tid levererades idag Ro-Pax fartyget Côte d’Opale, Stenas femte E-Flexer-fartyg från det kinesiska varvet CMI Jinling (Weihai). En ceremoni med närvaro av såväl Stena RoRo, DFDS och varvet ägde rum på plats och nu anträder fartyget sin jungfruresa till Europa för att sättas i drift under sommaren. Stena RoRo har tecknat ett långt charteravtal med DFDS och fartyget kommer med sina 214 meter var den längsta färjan som trafikerar den Engelska kanalen.”Vårt fokus är att anpassa utförandet efter våra kunders specifika önskemål och i det här fallet har DFDS själva varit mycket involverade i fartygets unika design. Förutom långtgående krav på miljöaspekter och teknik är flexibiliteten en av utgångspunkterna för E-Flexer-klassen,” säger Per Westling, VD Stena RoRo. 

Stena RoRo har hittills beställt nio stora RoPax-fartyg av E-Flexer-typen, varav fem nu har levererats. Bolaget har option på ytterligare fartyg. Dagfärjan Côte d’Opale ska trafikera rutten Dover – Calais. I stället för hyttavdelningar finns det extra stora ytor för aktiviteter och bekvämlighet för passagerarna. Förskeppet är särskilt utformad för att passa anläggningarna i de båda hamnarna och fartyget är dessutom utrustat med en tredje bogpropeller för att underlätta vid de många dagliga manövrarna i hamn.

“Vi erbjuder effektiva transportlösningar för både frakt och passagerare. Med en kapacitet på 160 bilar och plats för 1000 passagerare är Côte d’Opale ett fint exempel på hur vi kombinerar frakt och passagerartrafik utan att kompromissa med upplevelsen ombord. Vi vill uttala vår uppskattning för Stenas E-Flexer-design, som gjort det möjligt att tillsammans kunna anpassa färjan till de önskemål som finns kopplat till de korta överfarterna över kanalen. Med den här färjan kommer vi att kunna erbjuda våra resenärer en behaglig resa,” säger Torben Carlsen,  CEO DFDS Group.


Bakgrundsfakta Stena E-Flexer
Fartygstypen Stena E-Flexer kombinerar frakt och passagerare och är i grundutförande väsentligt större än dagens standardfärjor av RoPax-typ. Stena E-Flexer serien ligger i framkant vad gäller hållbarhet och sätter en ny standard avseende utsläpp, kostnads- och energieffektivitet, liksom prestanda.

Fakta Côte d’Opale
Längd: 214,5
Djup 6,4 m
Bredd: 27,8 m
Kapacitet: 3 100 längdmeter + 120 bilar, 1 000 passagerare

Specifikation av Stena E-Flexer-ordern på  CMI Jinling (Weihai), Kina:

  1. Stena Line (i trafik mellan Holyhead och Dublin i början av 2020)
  2. Stena Line (i trafik mellan Belfast och Liverpool under 2020)
  3. Brittany Ferries (långt charteravtal för trafik mellan Storbritannien och  Spanien)
  4. Stena Line (i trafik mellan Belfast och Liverpool under 2021)
  5. DFDS (långt charteravtal för trafik mellan Dover och Calais, leverans 2021)
  6. Brittany Ferries med LNG-drift (långt charteravtal för trafik mellan Storbritannien och Spanien, leverans november 2021)
  7. Stena Line (förlängd version , leverans 2022)
  8. Stena Line (förlängd version, leverans 2022)
  9. Brittany Ferries med LNG-drift (långt charteravtal, leverans 2023)

För mer information, v.v. kontakta
Per Westling, VD Stena RoRo AB

Tel: +46 31 85 51 54  +46 704 85 51 54
E-post: per.westling@stena.com  

Sedan 1977 leder Stena RoRo utvecklingen av nya marina RoRo-, last- och passagerarkoncept. Våra produkter består av specialbyggda, såväl som standardiserade RoRo och RoPax fartyg. Bolaget hyr ut ett femtontal fartyg till operatörer världen över, både andra Stenabolag och tredje part. Stena RoRo specialiserar sig framför allt på att använda sin tekniska kompetens till design och produktion av nya fartyg och konvertering av existerande fartyg för att kunna leverera skräddarsydda transportlösningar till sina kunder. Det kallar vi “Stenability”. Sedan 2013 ansvarar vi för design och färdigställande av Mercy Ships nya sjukhusfartyg Global Mercy - världens största civila sjukhusfartyg.
www.stenaroro.com