Världens största civila sjukhusfartyg på plats i Dakar

På uppdrag av välgörenhetsorganisationen Mercy Ships har Stena RoRo ansvarat för byggnationen av Global Mercy, världens största civila sjukhusfartyg. Fartyget har nu invigts och firats med högtidliga ceremonier i Dakar, Senegal. Samtidigt är besättningen ombord redan igång med fartygets första insats för att stärka afrikansk sjukvård.

Stena RoRo är specialister på att skräddarsy fartyg för särskilda behov. Arbetet med att projektleda byggnationen av Global Mercy har pågått sedan 2013 och har involverat flera europeiska, amerikanska och asiatiska underleverantörer. Byggnationen genomfördes på varvet Tianjin Xingang i norra Kina där Stena RoRo haft ett eget internationellt team på plats för övervakning av byggprocessen.

Per Westling, vd för Stena RoRo, var närvarande vid invigningen av fartyget i Dakar, Senegal.

”För vår del avslutas nu ett stort och mångårigt uppdrag som vi varit mycket engagerade i. För Mercy Ships innebär invigningen början på något nytt. Med Global Mercy i full drift mer än fördubblas organisationens möjligheter att hjälpa fattiga människor i stort behov av vård. De gör ett fantastiskt arbete och vi är stolta och glada över att ha fått medverka till det.”Mycket speciella krav
Att bygga ett fartyg som ska klara både resor över haven och sjukhusverksamhet i hamn ställer mycket speciella krav. Stena RoRo utgick från ett av sina koncept för RoPax-fartyg, ett passagerar- och fraktfartyg för internationella resor och modifierade det till ett rent passagerarfartyg med sjukhusverksamhet. Både skrovets utformning och inredningens layout är skräddarsydda, ventilationssystemet har specialanpassats och särskild möda har lagts på att minimera vibrationer och ljud.

”Vi tog bort bildäck och byggde istället operations- och sjukhussalar. Sjukhusverksamheten har plats för 200 patienter. I hamn kan fartyget hysa 950 personer och det är utrustat med allt som behövs för både inneliggande patienter och de som arbetar ombord, inklusive skolor och förskolor för volontärernas barn”, berättar Per Westling.


Utbildar lokal vårdpersonal
Global Mercy har också mycket moderna utbildningsfaciliteter. De används redan nu. Förutom att ge kirurgisk och annan vård arbetar Mercy Ships med att utbilda sjukvårdspersonal och stärka infrastrukturen för hälso- och sjukvård i de afrikanska länder som organisationen är verksam i. Invigningsceremonierna för Global Mercy hade inte ens avslutats när besättningen inledde fartygets första insats på den afrikanska kontinenten; att utbilda fler än 260 medarbetare från den senegalesiska hälso- och sjukvården inom bland annat kirurgi och anestesi.

Global Mercy är det första av Mercy Ships fartyg som har designats och byggts specifikt för verksamhetens behov. Det nya fartyget ska tjänstgöra parallellt med Africa Mercy som använts sedan 2007. Nu räknar Mercy Ships med att varje år kunna genomföra fler än 5 000 operationer, hantera fler än 28 000 tandvårdsfall och utbilda fler än 2 800 lokala sjukvårdsanställda.


Ett globalt projekt under svensk ledning
Projektet inleddes redan 2013. Svenska Stena RoRo har haft ansvar för design, kontrakt och genomförande av det unika och globala projektet. Franska Barry Rogliano Salles, BRS, har agerat mäklare, detaljdesign är gjord av finska Deltamarin och byggnationen har genomförts på varvet Tianjin Xingang i Kina. Global Mercy är klassificerat av Lloyd´s Register i Storbritannien, seglar under maltesisk flagg och kommer att tjänstgöra i Afrika.

Ett urval leverantörer i projektet:
ABB Azipod® – Framdrivningssystem och generatorer
Alfa Laval – Kylare
Berg Propulsion – Bogpropeller
Consilium – Säkerhetssystem - brandalarmsystem
Evac – Avfallshantering
MacGregor – Skrovdörrar och landgångar
Scan Marine –  Övervakning och inspektion av inredning
Selektope – Bottenmålning
Wärtsilä – Generatormotorer


Fakta om Global Mercy

Global Mercy är 174 meter lång, 28,6 meter bred och har plats för 200 patienter. Ombord finns sex operationssalar, ett laboratorium, allmänna öppenvårdskliniker, en tandvårdsklinik och en ögonklinik. Sjukhusavdelningen täcker en total yta på 7 000 kvadratmeter. Fartyget är också utrustat med ​mycket moderna utbildningsfaciliteter. När Global Mercy är i full drift kommer hon, dockad i hamn, att kunna hysa upp till 950 personer, inklusive besättningsmedlemmar och volontärer från hela världen.

Längd: 174 meter
Bredd: 28,6 meter
Djup: 6,15 meter
Bruttoton: 37 000 ton
Dödvikt: 5 448 ton
Totalyta interiör: 30 000 kvadratmeter


Bildtexter:

  1. Global Mercy och Africa Mercy sida vid sida i hamnen i Dakar, Senegal
  2. Samling på kajen inför välsignelseceremonin i Dakar
  3. Dr. Juliette Tuakli krossar en vas med blommor mot Global Mercys stäv i samband med välsignelseceremonin.
  4. Sjukhussal ombord på Global Mercy
  5. Från Sverige deltog Tomas Fransson, Finance Director på Africa Mercy, Stefan Sonesson, Sverigechef Mercy Ships och Per Westling, VD Stena RoRo.
  6. Per Westling, VD Stena RoRo och Don Stephens, grundare Mercy Ships

För mer information, vänligen kontakta:
Per Westling, VD Stena RoRo AB
Tel: +46 31 855154; +46 704 85 51 54
E-post: per.westling@stena.com

Sedan 1977leder Stena RoRo utvecklingen av nya marina RoRo-, last- och passagerarkoncept. Våra produkter består av specialbyggda, såväl som standardiserade RoRo och RoPax fartyg. Bolaget hyr ut ett femtontal fartyg till operatörer världen över, både andra Stenabolag och tredje part. Stena RoRo specialiserar sig framför allt på att använda sin tekniska kompetens till design och produktion av nya fartyg och konvertering av existerande fartyg för att kunna leverera skräddarsydda transportlösningar till sina kunder. Det kallar vi “Stenability”. Med början 2013 har vi ansvarat för design och färdigställande av Mercy Ships nya sjukhusfartyg Global Mercy – världens största civila sjukhusfartyg. Fartyget levererades under 2021.
www.stenaroro.com